OKTATÓK

VADON ELSŐSEGÉLY AKADÉMIA
OKTATÓI


A workshopot nemzetközi sztenderdek mentén Dr. Molnár Péter mentőorvos, a Magyar Barlangi Mentőszolgálat orvosa, Győrik Emese, az Országos Mentőszolgálat mentőtisztje és Szabó Gábor Timur outdoor tréner, vadon- és kalandterapeuta, Wilderness First Responder tartja.


 

DR. MOLNÁR PÉTER


Dr. MOLNÁR PÉTER

Péter kisgyermek kora óta rendszeres természetjáró, elsősorban szárazföldön (lábon, kerékpáron, sílécen, hótalpon), vízen (úszva, kajakozva, kenuzva) és a föld alatt (különböző barlangokban). Olykor egymaga, de még inkább a családja és/vagy az általa vezetett csoport tagjai körében merészkedik ki a „vadonba”.

Sürgősségi orvosként jelenleg a légimentőknél dolgozik (azon a bizonyos sárga helikopteren), illetve 1999. óta rendszeresen oktat újraélesztést, elsősegélynyújtást, súlyos sérültellátást mind „szakmabelieknek”, mind laikusoknak (gyermekeket is beleértve).
ALS (Advanced Life Support), EPALS (European Pediatric Advanced Life Support), ITLS (International Trauma Life Support) és PTLS (Pediatric Trauma Life Support) instruktor, az ITLS Hungary chapter coordinátora, továbbá 2011. óta a Magyar Barlangi Mentőszolgálat orvos csapatának tagja.

2016-17 folyamán elvégzett egy 3 modulból álló élménypedagógiai tanfolyamot.

A feleségével, a három gyermekével és a kutyájukkal 2017 nyara óta Ausztriában él.

Minden alkalmat megragad arra, hogy szélesítse a látókörét, illetve bővítse az orvos szakmai és egyéb tudását, illetve hogy mindazt át is adhassa a környezetének, a természet iránti tiszteletével, alázatával, illetve a sportolás és testmozgás szeretetével egyetemben.

Szabó Gábor Timur barátja ötletére és kezdeményezésére közösen megálmodták, megtervezték, és rengeteg munkával létrehozták Magyarországon a WERA-t (Wilderness Emergency and Rescue Academy), és 2016 novemberében útjára indították az Európában egyedülálló képzési programmal rendelkező, magyar nyelvű, többnapos, bentlakásos vadon elsősegély tanfolyamot.

Péter vallja, hogy „A tanítás szeretete a tudás örökkévalósága”, illetve hogy „Meg kell másznod a hegyet, ha a síkságot látni akarod!”


 

SZABÓ GÁBOR TIMUR


SZABÓ GÁBOR TIMUR

Gábor több, mint 18 éve foglalkozik outdoor tréningekkel, majd közel 10 évvel ezelőtt paktizáló pszichológusként elvégezte a Bécsi Egyetem és az IOA (www.ioa.at) közös képzését, ahol Akadémiai Outdoor Tréner és Tanácsadó képesítést szerzett. 2004. óta foglalkozik vadon- és kalandterápiás programokkal. Vizsgázott sziklamászó és ipari alpinistaként mobil magas kötélpálya elemeket épít. Nyomasztó felismerés volt számára, hogy bár szakmailag folyamatosan képezte magát, egy a nehezen megközelíthető természeti környezetben bekövetkező baleset esetén nem tud elsősegélyt nyújtani. Miután Magyarországon nem talált megfelelő képzést Belgiumban végezte el az amerikai székhelyű Wilderness Medical Associates (www.wildmed.org) vadon elsősegély képzését. A tanfolyamhoz az itt megszerzett tudásával járul hozzá.


 

GYŐRIK EMESE ZSUZSANNA


GYŐRIK EMESE ZSUZSANNA

Emese 2016-ban végzett a Semmelweis Egyetem Mentőtiszt szakán, azóta főállásban az Országos Mentőszolgálatnál dolgozik mentőtisztként. 2008. óta részt vesz a magyar egészségügyben, és 2012-től a magyar mentőmunkában. Tanulóként sérült imitációval is foglalkozott. Munkája során több alkalommal is részt vett sérültek hegyről való lementésében (Visegrádi hegység Vadálló-kövek és Prédikálószék). Felkérték mentőápolók oktatására, laikus elsősegély oktatásra továbbá mentőtiszt hallgatókat segít gyakorlati államvizsgára való felkészülésükben. Szereti a természetet, a túrázást, az extrém sportokat. Nagy álma, hogy egy katasztrófa sújtotta területen mentőként vegyen részt.